Tekst og foto: Rune Midtskogen
Oslo: De tre sterke faggruppene ønsker et sterkere fokus på vannskader. Rørentreprenørene Norge tok initiativet til et møte i Oslo sist uke, der partene ble enige om å gå sammen for å få bransjen til å forebygge og redusere antall vannskader i større grad enn før.
– Vi må bli bedre på å forebygge vannskader. Statistikk taler for seg, sa Lars-Erik Fiskum hos SINTEF Byggforsk.
Skal informere bransjen
Fiskum fikk full støtte fra Tor Backe, Oddgeir Tobiassen og Are Skaar Nielsen hos Rørentreprenørene. Også faglig leder hos Fagrådet for våtrom, Bjørn Grimsrud var klinkende enig.
Les også: Mange håndverkere sier de ikke har noe valg
Sistnevnte og Fiskum var svært engasjerte under møtet, og kom med flere innspill om hva som kan gjøres for å bedre situasjonen.
– Jeg er veldig positiv til at vi sammen skal finne fram til gode løsninger for bransjen. Målet må være å forebygge og få ned antall vannskader – og vi må synliggjøre oss for bransjen, sa Grimsrud.
Bransjen har i dag Vannskadekontoret som styres av forskningsleder Lars-Erik Fiskum. Det ble etablert i 1982 av forsikringsselskapene, rørbransjen og myndighetene i et håp om å forebygge vannskader.
– Det skjer helt tiden utvikling av materialer og nye tekniske installasjoner som det er viktig at hele bransjen får med seg. Vår oppgave blir også å informere bransjen om det som skjer, sier Fiskum.
Les også: Fagsjefens 10 råd til håndverkeren
Felles fortolkning
Det var enighet rundt bordet om at et årlig vannskadeseminar kan være veien å gå for å nå fram. Tobiassen, Grimsrud og Fiskum mener den nye «sammensetningen» med Rørentreprenørene Norge, SINTEF Byggforsk og Fagrådet for våtrom vil være et godt supplement til dagens vannskadekontor.
I Sverige har bransjeorganisasjonen Säker Vatten fått forsikringsbransjen med på laget.
Her tilbys deltakerne et sertifiseringskurs innen vannskadesikkerhet, og enkelte forsikringsselskaper krever bruk av en sertifisert installatør ved innstallering dersom man skal få forsikret bygget.
– Om dette er veien å gå i Norge vet jeg ikke, men vi trenger nye virkemidler for å øke bevisstheten rundt de gode løsningene. Det aller viktigste vil være at vi får til en felles fortolkning og konkretisering av kravene i TEK, sier Grimsrud.